
Brønnøy
Behov
Brønnøy ville sikre at kommunen hadde riktig kompetanse.
Mål
Identifisere kompetansen kommunen trenger.
Utarbeide og fremlegge en overordnet kompetanseplan.
Initiere og gjennomføre ulike tiltak som bidrar til å dekke kommunens behov.
Prosjektet organiseres i flere delprosjekt som på hver sin måte skal bidra til å realisere prosjektets hovedmål.
Tiltak
Strategisk kompetansestyring kan åpne muligheter for de ansatte og føre til effektiv drift av tjenestene. Det er gjennomført åtte delprosjekter i prosjektperioden.
1. Tverrfaglige team gjennom prosjektet «Demensteam». Demensteam er nå implementert i drift.
2. Utformet egen lederhåndbok, Å lede med glede. Innført relasjonsledelse som lederfilosofi.
3. Etablert tverrfaglig sammensatt rekrutteringsgruppe i prosjektet «Fra jul til hjul». I tillegg til å skape et tettere samarbeid med rådgivere i oppvekstsektoren, er ulike rekrutteringsaktiviteter satt inn i et årshjul i Kvalitetslosen.
4. Utformet metoder for systematisk veiledning av nytilsatte, «Veilederprosjektet», gjennom pilot innen oppvekst. Prosjektet er implementert i drift.
5. Gjennomført ulike tiltak for å styrke den flerkulturelle forståelse gjennom prosjektet «Fler gir mer».
6. Etablert en organisering av det spesialpedagogiske tilbudet i barnehagene i Brønnøy, gjennom «Ta roret, gi ongan vind i seilan».
7. Gjennomført et annerledes rekrutteringsprosjekt med ”Gutta boyz på tokt i barnehagen” for å øke andelen menn i barnehagene. Et vellykket prosjekt som er gjennomført og avsluttet. Ikke implementert i drift grunnet økonomi.
8. Skapt en felles forståelse av betydningen av heltidskultur i ansattes perspektiv, bruker/pasientperspektiv og arbeidsgiverperspektiv, gjennom prosjektet «Heltid – deltid». I ferd med å prøve ut nye turnusordninger for å redusere deltid.
Resultat
Prosjektene er gjennomført innen pleie og omsorg og oppvekst. Mange prosjekt har involvert flere ansatte, og de fleste prosjektene er også implementert i drift. Årsaken til at flere av prosjektene er videreført i drift, for eksempel Omsorgsplanen, skyldes at de løser eksisterende utfordringer og behov. Tiltakene som prosjektene har skapt består også i stor grad av samhandling på tvers av faggrupper. Når tiltakene ikke er alt for kostnadskrevende er de enklere å videreføre i drift. Flere av prosjektene har vist hvordan vi kan mobilisere eksisterende kompetanse ved etablering av tverrfaglige team.
Forankring
Prosjektet har vært forankret i administrasjonsutvalget, som har fungert som styringsgruppe. Styringsgruppen har vært stabil. Flere trekker fram at det er viktig at prosjektet har vært forankret i administrasjonsutvalget: «Der sitter jo alle tre partene». Trepartssamarbeidet fremheves fra både politisk ledelse, administrativ ledelse og tillitsvalgte. Samtidig er ikke denne måten å arbeide på en selvfølge men krever stadig fokus på medvirkning og medinnflytelse. Noen nevnte at det ville vært til hjelp om Saman om ein betre kommune hadde hatt opplæring i trepartssamarbeid.